Leestijd: 5 minuten
Terug naar overzicht

Nursing Experience: een frisse & inspirerende blik op de ouderenzorg

Verbinden en samenwerken: daar staan wij voor. En waar kan dat beter dan op de Nursing Experience? Tijdens dit inspirerende evenement gaven we deelnemers op originele wijze een nieuwe kijk op de ouderenzorg. Hoe? Dat vertellen we je graag!

Op 29 en 30 juni waren wij te vinden op de Nursing Experience: een groot congres voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, SPV, verzorgenden, docenten en studenten verpleegkunde en andere geïnteresseerden. Ruim 1.300 deelnemers vonden hun weg naar De Reehorst in Ede, waar het evenement plaatsvond.

Wat stond er op het programma? Inspirerende sessies waar topsprekers als neuropsycholoog Erik Scherder vertelden over uiteenlopende thema’s, zoals dementie, onbegrepen gedrag, slikproblemen en conflicthantering met familie. Ook was er een informatiemarkt waar zorgprofessionals stands konden bezoeken, kennis konden uitwisselen en de nieuwste tools en tricks in het vakgebied konden ontdekken.

 

Blikken doen blozen

Ook wij hadden een plekje op de informatiemarkt, waar we deelnemers met een andere blik naar de de ouderenzorg lieten kijken. Met behulp van een VR-bril dompelden we hen onder in verschillende situaties die je als ouderenzorgprofessional kunt tegenkomen.

Hoe ondersteun je bijvoorbeeld een cliënt met dementie, onbegrepen gedrag of slikproblemen? En wat doe je bij conflicten? In de veilige VR-omgeving konden deelnemers ervaren wat zulke situaties met hen doen. Ook konden ze oefenen met hoe ze zo goed mogelijk op de houding en het gedrag van de cliënt kunnen reageren. Kortom: een ontspannen, laagdrempelige manier om te experimenteren, te leren en inzicht te krijgen in je eigen handelen. Dat vonden niet alleen wij, maar ook de deelnemers: de VR-brillen wekten een hoop nieuwsgierigheid en maakten leuke gesprekken los.

Inspiratie opdoen

Ook bij talloze andere stands waren er interessante innovaties te ontdekken. Zo waren we erg enthousiast over de Kepler Night Nurse-software. Dit systeem geeft jou als zorgverlener binnen 10 seconden een melding wanneer een (oudere) cliënt is gevallen. Op zich is dat niets nieuws: zulke software bestaat al, maar geeft te vaak foutieve meldingen doordat de sensor reageert op bijvoorbeeld een wapperend gordijn. Het grote voordeel van de Kepler Night Nurse is de inzet van kunstmatige intelligentie: hiermee wordt het aantal valse meldingen met 99% verminderd. Dit bespaart jou als zorgprofessional tijd en zorgt ervoor dat je adequaat kunt handelen.

Een ander mooi product vonden wij de Crdl: een houten “zorginstrument” dat aanrakingen vertaalt naar geluid, wanneer twee mensen het instrument op hetzelfde moment aanraken. Elke manier van aanraken brengt een ander muzikaal geluid voort. Zo zorgen de klanken voor verbinding en verdieping, terwijl ze tegelijkertijd herinneringen en emoties oproepen. Een prachtige manier om betekenisvol contact te creëren tussen mensen met een fysieke, verstandelijke of visuele beperking, dementie of autisme en hun dierbaren.

 

Wij trekken dit enthousiasme graag door

Kunnen we zulke inspirerende proeftuinen niet vaker organiseren? Wij zetten alvast een eerste stap met ons skills- en SMARTlab in Joure. Hier kunnen we verschillende zorgscenario’s nabootsen; denk aan situaties die je als zorgprofessional tegenkomt in de thuiszorg, revalidatiecentra of verpleeghuizen. Zorgverleners en andere belanghebbenden kunnen vervolgens verschillende technologieën toepassen in deze scenario’s, om zo de impact en effectiviteit ervan te testen. Dat geeft hun inzicht in de manieren waarop nieuwe innovaties hun werk beter, efficiënter en makkelijker kunnen maken.

 

Doe je mee?

Word jij net zo enthousiast als wij van zulke nieuwe tools, tips, tricks en ontwikkelingen? En wil je meer inspiratie opdoen? De Nursing Experience wordt jaarlijks twee keer georganiseerd: één keer ’s zomers en één keer ’s winters. Ook bij de aankomende wintereditie op 6 en 7 december zijn wij van de partij. Natuurlijk zien we je graag daar!

Mocht je gewoon eens vrijblijvend inspiratie willen opdoen, voel je dan welkom in ons zorgpand aan de Marconiweg 8 in Joure.

Terug naar overzicht