Leestijd: 5 minuten
Terug naar overzicht

Ellens ervaring met de BBL-opleiding Lerend Medewerker Verpleegkundige

Ellen Voll is bij Medical afgestudeerd als verpleegkundige. Haar ervaringsverhaal gaat over uitdagingen overwinnen, steun krijgen van de begeleiding en trotse momenten vieren. Ze blikt terug op haar opleiding die ze gedaan heeft in coronatijd:

Hoe heb je de opleiding ervaren?

Ik had er erg zin in om de opleiding te gaan doen. Ik stapte er open en enthousiast in. In het begin was ik vooral aan het oriënteren en uitzoeken hoe alles in zijn werk gaat. Ik vond het fijn dat ik daarin mijn eigen tempo kon bepalen. Wel merkte ik dat het belangrijk was om een planning te maken en de discipline te hebben om je hieraan te houden. Daarnaast vond ik het fijn om contact te houden met medestudenten. Samen kun je sparren over leerprocessen en afspreken om naar een les te gaan. Zo sta je er niet alleen voor en kun je ervaringen delen of vragen stellen aan elkaar.

Wat was jouw grootste uitdaging?

De hele opleiding was al best een uitdaging. Het was voor mij meer dan 20 jaar geleden dat ik begon met de opleiding verzorgende IG. Ik leerde opnieuw hoe je verslagen en toetsen maakt en een presentatie geeft. Ik had nog nooit eerder een PowerPoint gemaakt. Wat voor een ander heel simpel was, daarbij ging ik eerst een paar keer in de mist.

Waarbij was je verbaasd dat je het wél kon en heb je jezelf trots gemaakt?

Ik ben trots dat ik al mijn presentaties met een voldoende heb gehaald. Voor je eindpresentatie nodig je minimaal 3 mensen uit om te komen kijken. Tijdens mijn praktijkexamens heb ik zoveel medewerkers bij elkaar gezocht dat het hele kantoor vol zat met mensen die ik had uitgenodigd. Het werd zo’n succes dat de verpleegkundige die me mijn eindoordeel gaf daadwerkelijk mijn verbeterplan op gang heeft gezet in haar team. Dus ja, ik ben best wel trots dat ik daarmee wat in de praktijk bereikt heb!

Wat vond je het mooiste moment als je terugkijkt op deze tijd?

Mijn diploma uitreiking, dat is uiteindelijk waar je het voor doet. Onze groep heeft de opleiding gedaan middenin de coronatijd. Dat betekent dat je online lessen volgt, presentaties geeft en gesprekken voert met je praktijkbegeleider en studieloopbaanbegeleider. Vooral de gesprekken met de begeleiding waren voor mij het meest waardevol. Ik heb geweldige begeleiders gehad die mij nét dat ene duwtje wisten te geven wanneer ik het gevoel had dat ik het even niet meer zag zitten. Ze geloven in je en geven het vertrouwen dat je het wél kunt. Je moet het natuurlijk zelf doen, maar zonder de juiste begeleiding en die moed die ze me gaven, was het me niet gelukt. Ik zal mijn praktijkbegeleider en studieloopbaanbegeleider nooit vergeten. Ik kijk ook erg positief terug op de opleiding met veel leuke en mooie herinneringen.

Hoe zie je jouw toekomst als verpleegkundige?

Ik heb gekozen om verder te gaan als coördinerend verpleegkundige waarbij ik me nog meer kan verdiepen in de ziektebeelden van cliënten en hen kan begeleiden. Ik wil een goed voorbeeld zijn voor mijn opvolgers. In mijn functie zal ik studenten ook gaan begeleiden. Daarnaast zal ik mijn collega’s coachen zodat zij de juiste taken uitvoeren die voor hen van toepassing zijn. Helaas ga ik hiervoor Medical verlaten, maar wel met goede herinneringen en mooie ervaringen die ik heb opgedaan. Ik geloof dat het werken in de zorg mijn roeping is die ik nog lang met veel plezier kan blijven doen. Het contact met verschillende mensen en doelgroepen trekt mij. Het is erg leuk om zowel in een team als zelfstandig te werken. Ik hou ook heel erg van de afwisseling. Het is nooit saai en geen dag is hetzelfde. Dat maakt het werk ook zo leuk.

“Het is een mooi compliment als mensen zeggen dat ze het gezellig vonden met me. Dat gaat verder dan verzorgen. Je authentieke zelf zijn is geen kunstje.”