Leestijd: 5 minuten
Terug naar overzicht

Van 'vreemde eend in de bijt', naar: 'helemaal op zijn plek'.

Een zorgprofessional waar je op kunt bouwen; Jeffrey. 

Zeg je ‘de zorg’, dan zeg je: ‘passie en toewijding’. Maar helaas horen we ook wel eens wat minder positieve associaties. Bijvoorbeeld: “De zorg is alleen iets voor vrouwen.” Maar die mensen kennen Jeffrey Heikens niet. Deze stoere ‘voorheen bouwvakker’, bewijst namelijk wel even dat dit ook anders kan. In dit verhaal vertelt hij over zijn bijzondere reis, van de steiger naar de zorgwereld. Zo weet straks iedereen: werken in de zorg kan ook voor mij een topkeuze zijn. Jeffrey zegt: “Bij twijfel gewoon eens bellen en een dagje meekijken. Wees niet bang. Neem die stap. Je krijgt er veel voor terug.” 

 

Een onverwachte roeping  

Jeffrey's eerste baan was dus in de bouw. Daar was hij een manusje van alles: van dakdekker tot timmerman tot stratenmaker. Tja, als je net op kamers woont, moet je toch je geld verdienen, hè? Hij heeft dat ongeveer vier jaar gedaan. Een korte tijd werkte hij zelfs in een fabriek. Maar daar werd hij niet echt gelukkig van. Jeffrey zegt: “ik deed het om geld te verdienen, maar echt plezier had ik er niet in.” 

Gelukkig voor Jeffrey ontmoette hij toen zijn vriendin. Al snel besloten ze te gaan samenwonen. Jeffrey: “Dan ga je nadenken over je toekomst. Ik besefte dat ik meer wilde dan op de bouwsteiger staan. Ik wilde iets doen waar ik blij van word. En dat is: mensen helpen. Of het nu gaat om het klussen bij vrienden of een goed gesprek met een (on)bekende. Ik haal voldoening uit het blij maken van mensen.” Voor Jeffey zat er toen maar één ding op: de overstap naar de zorgopleiding mbo-verpleegkundige in Groningen. Daar zette hij de eerste stappen op zijn verdere toekomstpad in de zorg.  

 

De vooroordelen voorbij   

Een mooie stap voor Jeffrey. Maar al snel liep hij toch tegen die bekende vooroordelen aan. Zoals dat mensen denken dat de zorg alleen voor vrouwen is. Jeffrey vindt dat onzin. Hij zegt: "Het is tijd om die beelden te doorbreken. In de zorg moet je juist kracht hebben. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en mentaal." Je hoort het uit een betrouwbare bron: zorgverlening is een roeping. Het maakt niet uit hoe oud je bent, of je man of vrouw bent. Of je tattoos hebt, van wie je houdt of waar je vandaan komt.  

Jeffrey snapt best dat sommige mannen misschien aarzelen om de zorgsector in te stappen vanwege deze vooroordelen. Daarom benadrukt hij nog eens dat het juist een mooie uitdaging kan zijn: "Twijfel je? Pak gewoon die telefoon, bel een instelling en loop een dagje mee. Dan zul je snel genoeg zien of het wat voor je is. In dit beroep draait het echt niet alleen om het verlenen van zorg. Je groeit zelf ook als mens. Ook mijn omgeving keek eerst raar op, maar inmiddels zijn ze er helemaal aan gewend dat ik een zorgprofessional met een baard ben,” vertelt hij lachend.    

 

De ondersteuning van Medical  

Jeffey legt verder uit dat Medical het je ook makkelijk maakt. Het is een organisatie die heel goed de juiste mensen op de juiste plek kan krijgen: “Bij Medical kun je gewoon lekker je werk doen. Al die administratieve rompslomp wordt voor je gedaan. Zo kan ik doen waar ik goed in ben. Het bieden van de beste zorg op alle plekken waar ik kom. Ook mijn rooster bepaal ik zelf. En niet onbelangrijk, ik kreeg ook een auto van de zaak. Zo ben ik superflexibel in te zetten. Verder staat er altijd een coach voor je klaar. Of je nou een probleem hebt dat direct opgelost moet worden of vragen hebt bij het invullen van je schema. Ze helpen je altijd.”   

 

Toekomstplannen  

Jeffrey heeft al heel veel bereikt in de zorgsector. Maar zijn mooie reis is nog lang niet voorbij. Hij is vast van plan om te blijven groeien in zijn rol als zorgprofessional. Zo gaat hij heel binnenkort beginnen met zijn BBL-opleiding tot verpleegkundige.  

Op de vraag naar zijn toekomstplannen in de zorgsector, zegt Jeffrey: "Ik wil mijn diploma tot verpleegkundige behalen en me zo blijven ontwikkelen Misschien zie ik mezelf wel ooit in een ziekenhuis werken. Ik denk dat ik daar ik in korte tijd veel kan leren en mijn vaardigheden nog verder kan aanscherpen." Jeffrey ziet de toekomst dus met vertrouwen tegemoet!  

 

Conclusie: bij twijfel; gewoon doen  

Wat een inspirerend verhaal, Jeffrey. Met een mooie boodschap: iedereen die erover denkt een carrière in de zorg te beginnen—gewoon doen, ongeacht geslacht of achtergrond. Jouw toewijding, en vastberadenheid benadrukken de vele mogelijkheden die de zorgsector ook mannen te bieden heeft.   

Jeffrey bewijst dat de zorgsector een plek is waar je niet alleen kunt groeien als professional, maar ook als persoon. Na het lezen van zijn verhaal weet je het zeker: de zorgsector opent deuren voor iedereen die bereid is te leren en te groeien. Bedankt dat je je niet van je pad hebt laten brengen, Jeffrey. De zorgwereld is er een stukje kleurrijker door geworden.   

Jeffey Heikens: ‘Ik zie mijn toekomst bij Medical met vertrouwen tegemoet.'