vacature helpende niveau 2 nederland
Leestijd: 5 minuten
Terug naar overzicht

Zo blijf je hoge werkdruk de baas: 5 tips voor zorgprofessionals

Als zorgprofessional weet je het maar al te goed: de werkdruk in de ouderenzorg kan heel stevig zijn. Waarschijnlijk kampt jouw zorginstelling, net als vele andere, met personeelstekorten, waardoor jouw verantwoordelijkheden en taken alleen maar toenemen. Hoge werkdruk zou voor niemand de standaard moeten zijn of genormaliseerd moeten worden. Helaas heb je hier als zorgprofessional vaak weinig invloed op.

Toch hebben we goed nieuws: het kan ook anders! In deze blog geven we je vijf tips om, ook bij hoge werkdruk, fysiek en mentaal in balans te blijven. Daarnaast vertellen we je hoe je het probleem van hoge werkdruk bij de bron kunt aanpakken en voor eens en voor altijd kunt oplossen. Lees vooral mee!

 

Vacatures voor verpleegkundigen in de ouderenzorg

Lekker in je vel, ook bij hoge werkdruk: 5 tips

1. Prioriteiten stellen: de kunst van efficiëntie

Met overvolle werkdagen kan het lastig zijn om te bepalen welke taken je als eerste oppakt. Waar moet je beginnen? Wat moet er nu gebeuren en wat kan juist wel wachten? Door prioriteiten te stellen breng je meer focus aan in je werkdag. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, want vaak voelt alles als een prioriteit. Maar je hebt nu eenmaal maar zoveel uren in je dienst. Dat vraagt om keuzes maken, hoe lastig dat ook is. Begin met het oppakken van de meest dringende werkzaamheden die direct impact hebben op de zorg voor cliënten. Door een lijst op te stellen van je taken, op volgorde van urgentie, maak je je werkdag overzichtelijker. Zo ervaar je minder stress en overweldiging en werk je tegelijkertijd een stuk efficiënter.

2. Teamwork & communicatie: samen sterk

Zoek je collega’s op om je stress en zorgen eerlijk met hen te delen. Wanneer je als team goed op elkaar ingespeeld bent, kun je taken sneller en effectiever oppakken en de werkdruk samen verlagen. Zorg dat iedereen op de hoogte is van wat er nodig is en help elkaar waar mogelijk. Kijk samen of jullie taken kunnen verdelen en elkaar (nog meer) kunnen ondersteunen. Je staat er niet alleen voor!

 

3. Grenzen stellen: wees niet bang om ‘nee’ te zeggen

Grenzen stellen is voor iedereen een belangrijke vaardigheid om te leren. Al helemaal in een omgeving waarin de zorg voor anderen centraal staat en er vaak een beroep op je wordt gedaan. Of wanneer je van nature graag mensen helpt en overal het liefst ‘ja’ op zegt.

Heb je het gevoel dat je te veel op je bordje hebt? Dan is het belangrijk om dit te erkennen en actie te ondernemen. Vaak betekent dit dat je soms ‘nee’ moet zeggen of om hulp moet vragen. Wees duidelijk over wat je wel en niet kunt doen binnen de tijd die je hebt. Zo bewaak je niet alleen je eigen fysieke en mentale gezondheid, maar voorkom je ook dat je toezeggingen doet die je niet of maar half kunt nakomen. Door eerlijk en realistisch te zijn wordt de zorg die je verleent uiteindelijk alleen maar beter.

 

4. Zelfzorg: laad je batterij op

Het is misschien een inkoppertje, maar aandacht voor zelfzorg is ontzettend belangrijk. Je staat elke dag klaar voor anderen: je cliënten, collega’s, partner of gezin. Maar grote kans dat je vergeet om bewust genoeg tijd voor jezelf te maken.

Slaap, voeding en ontspanning zijn de pijlers van goed voor jezelf zorgen. Genoeg slaap is essentieel om te herstellen van de dagelijkse drukte, alle indrukken te verwerken en je energieniveau op peil te houden. Eet gezond, zodat je je lichaam de brandstof geeft die het nodig heeft om te kunnen presteren. Probeer regelmatig pauzes te nemen tijdens je werkdag, om tussen het werk door eventjes stil te staan en op adem te komen. En zoek na je dienst ontspanning of plezier op. Bewust ontladen helpt je om de drukte en zorgen van de dag van je af te zetten en je batterij weer vol te tanken.

5. Versterk je mentale veerkracht: 50% korting op onze training

Voor de duidelijkheid: het is ontzettend logisch om stress te ervaren van hoge werkdruk. Het probleem ligt niet bij jou! Toch kan het fijn zijn om te leren hoe je je mentale weerbaarheid (nog) verder kunt vergroten, zodat je minder uit balans wordt gebracht door drukke werkdagen. Met onze training Mentale Veerkracht helpen we je daar graag bij.

In deze training geven we je handvatten om beter te om te gaan met stress, teleurstellingen en tegenslagen op de werkvloer. Je krijgt inzicht in je eigen copingstrategieën en valkuilen. Vervolgens leer je hoe je je valkuilen beter kunt omzeilen en op een gezonde manier met uitdagingen kunt omgaan, zonder steeds over je eigen grenzen te gaan of je frustraties af te reageren op collega’s of cliënten. Zo creëer je meer rust voor jezelf en een veilige omgeving voor de mensen om je heen—niet alleen op je werk, maar ook in je privéleven.

Meer weten? Ontdek hier meer over onze training en schrijf je nu in met 50% korting!

Meer over de training Mentale Veerkracht – 50% korting

Toe aan ademruimte? Kom werken bij Medical

Merk je dat bovenstaande tips niet voldoende zijn? Ben je simpelweg klaar met voortdurend hoge werkdruk en wil je het probleem bij de kern aanpakken? Zoek je een nieuwe werkplek waar jij als zorgprofessional niet continu overvraagd wordt en eindelijk ademruimte krijgt?

Je bent van harte welkom bij Medical! Wij zetten jouw welzijn centraal, omdat we geloven dat we zo samen de beste zorg kunnen leveren. Bij ons krijg je de vrijheid om je rooster, werktijden en werkplekken zelf in te delen. Zo kun je je werk aanpassen aan je privéleven in plaats van andersom. Tegelijkertijd kun je rekenen op een vast aantal uren en een vast contract, zodat je verzekerd bent van een stabiele basis.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan nu onze vacatures en vind de baan die bij je past. We horen graag van je!

Ontdek onze vacatures

Terug naar overzicht