Leestijd: 5 minuten
Terug naar overzicht

Met pensioen én aan de slag als Helpende: Joke’s verhaal

De krantenkoppen logen er de laatste tijd niet om: steeds meer mensen zeggen hun baan in de zorg op, blijkt uit cijfers van het CBS. Gelukkig zien wij bij Medical een ander beeld: zorgprofessionals die met passie en toewijding voor de zorg blijven kiezen, soms onder bijzondere omstandigheden.

Zo ook Joke van der Hoop. Toen ze na ruim 35 jaar afscheid nam van haar baan als anesthesiemedewerker en met pensioen ging, bleef haar zorghart kloppen. Nu werkt ze met veel enthousiasme als Helpende bij Medical—op haar eigen manier. “Wat ik nu voel, wil ik niet kwijt. Dat Medical op mijn pad is gekomen, daar ben ik psychisch enorm van opgeknapt.”

Van kleding wassen naar anesthesie

In 1975 zet Joke haar eerste stappen in de zorgwereld. Na de mavo gaat ze aan de slag in een verpleegtehuis, waar ze kleding wast en herstelt. Al snel ontdekt ze haar passie voor de zorg wanneer ze vanwege personeelstekort mag inspringen in de zorg voor cliënten. Niet lang daarna besluit ze te gaan solliciteren in verschillende ziekenhuizen en wordt ze aangenomen als verpleegkundige in Heerenveen. “Zei zeiden tegen me: ‘Je kunt beter ziekenverzorgster worden, we denken dat verpleegkundige te hoog gegrepen is.’ Maar toen ben ik toch aangenomen, want ik zei: ‘Als jullie me niet willen, ga ik ergens anders naartoe.’” Ze rondt de interne opleiding tot verpleegkundige met succes af en behaalt daarna haar oncologie-aantekening. Uiteindelijk vindt ze haar plek op de OK als anesthesiemedewerker.

 

Keihard knokken

“De laatste jaren begon ik last te krijgen van mijn rug—het bleek artrose. Uiteindelijk ben ik in 10 jaar 3 keer geopereerd. Elke keer was het weer keihard knokken om terug te komen op de werkvloer. Bij mijn laatste operatie was ik 62 en probeerde ik het nog een keer, maar het lukte niet meer; het werk was te fysiek en ik was op. Inmiddels werkte ik 45 jaar. Toen hakte ik de knoop door: ik had een goed pensioen opgebouwd en besloot dat het tijd was.”

Een schot in de roos

“Ik heb driekwart jaar de tijd genomen om bij te komen—en toen begon het weer te jeuken. Op televisie zag ik een uitzending over de ouderenzorg. Een robot zong liedjes voor een oudere dame met dementie, die daar rustig van werd. Dat deed me zo’n pijn, ik vond het te gek voor woorden dat dit vanwege personeelstekort zo moest worden aangepakt. Het gaat er toch om dat je even en hand op iemands schouder kan leggen en elkaar in de ogen kan kijken?”

“Hier wilde ik iets mee, maar ik wist dat bedrijven niet op mij zaten te wachten; mijn rug was een te groot risico. Vlak daarna zag ik een advertentie van Medical—een schot in de roos. Ik ging aan de slag als Helpende en werd met open armen ontvangen. Het maakt mij niet eens uit wat ik precies doe, ik wil iets voor de mensen betekenen. De druk in de ouderenzorg is zo hoog bij het personeel, dat wilde ik op mijn manier verlichten.”

 

Echte aandacht

“Ik heb nu 3 maanden gewerkt op de revalidatieafdeling in het ziekenhuis in Heerenveen, en ik geniet er enorm van. Hier geef ik de voeding aan cliënten, motiveer ik ze om gezonde eetkeuzes te maken en zorg ik ervoor dat ze zich niet verslikken. Soms spring ik ook bij in de zorg: cliënten wassen, naar het toilet helpen, belletjes aflopen. Tijdens het wassen kun je heel goede gesprekken met elkaar voeren. Mensen waarderen die aandacht. Het zijn maar korte momenten, maar wel belangrijke—als je iets geeft krijg je ook wat terug. Later komen cliënten zelf naar me toe om blij te vertellen dat ze naar huis mogen. Je bouwt een band met ze op.”

Een warm bad

“Bij Medical is mijn werk-privébalans is bij heel anders dan bij mijn vorige werkgevers. Medical is echt een warm bad, ze doen uitstekend hun best het je naar de zin te maken. Vanwege mijn rug werk ik nu maximaal 6 uur, en niet 2 dagen achter elkaar, dan ga ik over mijn grens. Ook wordt er op me gelet: ‘Je mag even rustig aan doen, want je hebt al zoveel uren gedraaid’ of ‘Je mag ook nee zeggen’. Dat is voor mij heel nieuw.”

“De vriendelijkheid vind ik hier sowieso hartverwarmend. We hadden laatst een feest voor de opening van ons nieuwe kantoor. Dan merk ik dat zoveel mensen me bij naam kennen en even een praatje komen maken. ‘Hé Joke,’ hoor ik dan, ‘wat heb je veel uren gedraaid.’ Dat weten ze gewoon, terwijl ik hen soms niet eens allemaal ken. Ik ben best wel een einzelgänger en ga nooit naar feestjes, maar dit wilde ik niet missen. Dat zegt wel iets over wat ik van Medical vind.”

Bijscholing en een luisterend oor

“Wat ik nog meer bijzonder vind aan Medical is hoeveel tijd en energie er gestoken wordt in het bijscholen van mensen. Je kunt je zelf inschrijven voor cursussen, er is veel aanbod. Ik heb nog nooit zoveel bijscholing gekregen in een ziekenhuis als hier; ik heb al 5 cursussen gevolgd in een jaar tijd. Bijgeschoold blijven vind ik belangrijk, zodat je kunt blijven meedraaien op niveau.”

“Ook kan ik altijd mijn ei kwijt bij mijn supervisor, als ik lastige situaties tegenkom op de werkvloer. Zij werkt zelf ook in de zorg en begrijpt me daarom goed. Zo moest ik behoorlijk wennen aan de hiërarchische structuur op de revalidatieafdeling. Zij hielp me hiermee om te gaan en gaf me tips over hoe ik goed op mezelf kan letten. Dat je even kunt terugvallen op iemand, dat is heel fijn.”

 

Waag de sprong

“Ik ben supertevreden—terwijl ik zo moe was. 4 uur werken is voor mij al een hele dag, dan moet ik 2 uur bijkomen. Maar dat vind ik niet erg. Ik kom thuis en dan denk ik: ik heb een mooie dag gehad. Wat wil je nog meer? Dat ik er wat mee verdien is mooi meegenomen, dan kan ik mijn boerderijtje verduurzamen. Ook mag ik mijn pensioen aanvullen, zodat ik er later ook nog iets aan heb. Medical zorgt goed voor mij. In november word ik 65. Als ik vitaal genoeg blijf, wil ik dit graag blijven doen. Want wat ik nu voel, wil ik niet kwijt. Dat Medical op mijn pad is gekomen, daar ben ik psychisch enorm van opgeknapt.”

“Twijfel je nog of je bij Medical wilt werken? Dan kan ik alleen maar zeggen: waag de sprong, ga het uitproberen. Doe het een jaar en kijk hoe het bevalt. Er is een heleboel scholing, dus je hebt veel perspectief en doorgroeimogelijkheden; ik kan me voorstellen dat dat voor jongere mensen belangrijk is. Maar je moet het zelf ervaren. Ontdek zelf de pluspunten en ervaar wat voor warm bad Medical is.”

hbo verpleegkundige solliciteren


Nieuwsgierig naar werken bij Medical?

Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden naar het werken bij Medical? Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste en gedreven zorgprofessionals, die willen zorgen vanuit vrijheid, flexibiliteit én als onderdeel van een hecht team. Bekijk nu onze openstaande vactures. We horen graag van je!

Terug naar overzicht